Biblioteka STATUS

U izradi!

 

Knjiga 1.

UGO VLAISAVLJEVIĆ
ETNOPOLITIKA I GRAĐANSTVO

2006. (1. izdanje), 2013. (2. izdanje)

Format: 15 x 22 cm
Opseg: 303 stranice

ISBN 978-9958-9185-0-1 (1. izdanje)
ISBN 978-9958-9185-4-4 (2. izdanje)


Prva dva poglavlja knjige dostupno je ovdje >>>


 

Na način u nas do sada potpuno nepoznat knjiga Uge Vlaisavljevića “Etnopolitika i građanstvo” prodire u društvenu stvarnost koju živimo i podnosimo, ali pred kojom uglavnom stojimo zbunjeni kao pred onim biblijskim “mutnim ogledalom”, ne znajući opisati tu stvarnost ni artikulirati vlastiti odnos prema njoj. Zbog tog “načina”, ova knjiga predstavlja istovremeno i nesvakidašnji intelektualni užitak i krupan politički izazov.

Ivan Lovrenović

 

Konačno je BiH dobila knjigu koja provocira sve njene paradigme, izmaštane i konstruirane, realne i  irealne, postojeće i nepostojeće!

Nerzuk Ćurak

 

Tekst “Titov najveći dar – prazno mjesto moći” predstavlja vjerojatno ponajbolji rad na temu jugoslavenskog komunizma koji sam ikada imala prilike pročitati. Uz istinski užitak čitanja, tekst je dao niz ideja i poticaja i mom vlastitom radu.

Maja Brkljačić

 

Vlaisavljević ne nudi jasno odsječeno rješenje političkih problema: u njegovoj knjizi nećemo naći recept, ili plan, za političku akciju. No, njegove su analize pozorne i iscrpne koliko je to uopće moguće te definitivno mogu pomoći i studentima i predavačima na bosanskohercegovačkim sveučilištima da steknu bolje razumijevanje suvremenoga političkoga filozofiranje kao i situacije u njihovoj vlastitoj zemlji.

Dražen Pehar


Knjiga 5.

DRAŽEN PEHAR
VLADAVINA ZAKONA I NJENI ČUVARI

2014.

Format: 15 x 22 cm
Opseg: 222 stranice
Izdavači:
Udruga građana “Dijalog”, Mostar
Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, Mostar
Institut za društveno-politička istraživanja, Mostar

ISBN 978-9958-9185-5-1 (Udruga građana “Dijalog”)
ISBN 978-9958-0378-0-1 (Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača)
ISBN 978-9958-0379-0-0 (Institut za društveno-politička istraživanja)


Prvo poglavlje knjige dostupno je ovdje >>>


 

Nema sumnje da je riječ o važnoj i aktualnoj temi: u doba postsocijalističke demokratizacije i tranzicije svi akteri političkog života se često pozivaju na vladavinu prava, tj. zakona. No malo je njih koji doista nešto znaju o tome za što se navodno zalažu, izuzev da su to pretvorili u popularnu krilaticu ili čarobnu formulu. Dražen Pehar je upravo prihvatio izazov vremena u kojem živimo, iako su oči političkih djelatnika rijetko uprte prema akademskoj zajednici, da na kritičan i sustavan način položi račun o koncepciji koja od antičkog doba do danas nadahnjuje pobornike pravednog državnog uređenja, a pogotovo danas kada se za vladavinu zakona zalažu i liberali i republikanci.

 

Ugo Vlaisavljević


Kompletnu recenziju Uge Vlaisavljevića možete preuzeti ovdje >>>


 

 

Na temelju uvida u strukturu knjige, demonstriranu metodu izlaganja i razinu interpretacije, vidljivo je da se radi o vrijednom znanstvenom djelu koje domaćoj stručnoj i obrazovanoj javnosti može biti višestruko korisno. Kao prvo, knjiga se može koristiti kao udžbenik, tj. kao jedna vrsta uvoda u iznimno značajan koncept “vladavine zakona” jer je dobro i pregledno organizirana, vrlo jasno napisana te dovoljno dobro ilustrirana primjerima da se taj pravno-politički pojam može relativno lako razumjeti.

 

Neven Petrović


Kompletnu recenziju Nevena Petrovića možete preuzeti ovdje >>>


 

ŽELJKO IVANKOVIĆ
POGLED S MARGINE

MILE LASIĆ
MUKOTRPNO DO POLITIČKE MODERNE

ELDAR SARAJLIĆ
KULTURA KULTURE: ETNICITET, POSTMODERNOST I POLITIKA

NINO RASPUDIĆ
SLABA MISAO – JAKI PISCI: POSTMODERNA I TALIJANSKA KNJIŽEVNOST